søndag 3. november 2013

Å bygge eit PLN (Personleg lærings nettverk)



Tar her for meg korleis ein kan bygge opp eit nettverk når ein begynner med heilt blanke ark. Eg har prøvd å gjera det litt universelt slik at det ikkje berre er for lærarar og andre pedagogiske tilsette.  Lista har 6 som eg vil tilrå å nytta kan ta i anna rekkefølgje er: 


1. Identifisere kva du treng av nettverket. 
Skal det være av privat interesse eller jobbrelatert.
Kva skal du ha digitalt og kva skal du ha personleg  ansikt til ansiktskontakt med?
Kven kjenner du  og kva nettverk er dei med i? Til dømes kan du google dei og sjå kvar dei står oppført og kvar dei deltar.

Sjekk kva som er policy på arbeidsplassen omkring når ein skriv blogg, eller twittrar ? Du vil ofte sjå at dei skil mellom jobb og personleg "synsing"/meiningsytring til dømes på twitter og i bloggar.

2.  Epostadresse: 
Lag ei epost adresse som utgangspunkt for samkjøring når ein registrerer seg i ulike nettverk (og tilhøyrande sett med passord, gjerne meir enn eit)

3. Kva personar er aktive i arbeidsmiljøet?
Identifisere nøkkelpersonar innanfor felta du vil ha eit PLN i.

Til dømes. Søke på leverandørnamn, td er det innanfor elektro du arbeider-> kva aktørar er det i bransjen din (også konkurrentar) , kven leverer varene, kven tilbyr opplæring/etterutdanning, kven skriv om bransjen din i media, søke i media etter bransjeomtale.  Kven styrer set rammer/lover i det offentlege som vedkjem verksemda di?


4. Effektiv tidsbruk og  kva verktøy skal du bruke?
  • Facebook : sjekk om det er opne grupper for ditt interessefelt
  • Twitter : sjekk her lister til personar her kan du få god oversikt over ulike personar som er verdt å følgje.
  • Linkedin Personleg profesjonell identitet. Vis kven du er og kva du jobbar med.

Sjå kva plattform dei som du er mest interessert i nyttar og delta der. Bruk opplæringsvideoar td via Youtube  til å enkelt skaffe deg brukarinstruksjonar  viss du ikkje får til å nytte programmet i første omgang .

5. Finn eit verktøy som gjer at du kan systematiskere informasjon. 
Det lurt å lage ei lagringssytem for lenker og til å ta notatert med . Gjerne notatar som gjer det mogleg å nytte dei overalt.

Når det gjeld tips om ulike program/plattformar/verktøys som ein kan nytta  Top-100-tools-for-learning-2013 av Jane Hart

Til lenkesamling er det program som Delicious, Pearlthrees  i lag med mange andre som ein kan nytte
Til notatar: Dropbox, EvernoteGoogledrive

6. Finn ut kor mykje tid du vil bruke 
Tid er ikkje noko me har uendeleg av velg difor dei programma som er mest effektive for deg.
Å følgje personar td med varsling via epost eller RSS kan du spare eindel tid.

2 kommentarer:

  1. Her savner jeg en liten bit om deling for Olas ressurser. Jeg synes også at lista fra JH er rent "overkill" for stakkarn :-)
    Ellers er jeg bare imponert over at du får sagt så mye vha. så få ord :-)

    SvarSlett
  2. Alltid utfordrande å velje ut. Kan vera enig i at lista er lang, men eg tenker også at for dei som er blanke i verktøyvalet vil det vera greit å ha noko å ta utgangspunkt i sidan dette er program som mange nyttar, og dermed lett å finna tak i resursar når ein treng hjelp til bruken.

    SvarSlett